| FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN

Ringkasan untuk ISEP Cultural Fair 2016

RINGKASAN “ISEP CULTURAL FAIR ” PADA 13 APRIL 2016

Pada 13 April 2016 sekumpulan 12 pelajar pasca siswazah, yang diketuai oleh Dr Suriani Ismail dan Dr Rosliza Abdul Manaf, dari Jabatan Kesihatan Komuniti, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia, telah mengambil bahagian dalam ISEP Cultural Fair 2016. International Student Exchange Program (ISEP) adalah antarabangsa rangkaian yang menggalakkan pertukaran pelajar di seluruh dunia. Ia diasaskan pada tahun 1979 dan telah mendaftar lebih daripada 37,000 pelajar.

ISEP Cultural Fair 2016 telah diadakan seperti yang berkesan pengalaman pembelajaran yang menggabungkan keseronokan dan cabaran untuk mendidik murid-murid dan meningkatkan pengetahuan mereka tentang budaya daripada pelbagai negara di dunia. Ia telah diadakan di Sekolah Rendah Taman Megah, Petaling Jaya.

Kumpulan itu terdiri daripada terutamanya dari negara Nigeria dan 4 orang pelajar tempatan yang terlibat dalam mendidik budaya dari Nigeria. Gerai No. 6, yang dinamakan "Selamat datang ke Nigeria" telah menarik ramai murid dan pelajar untuk menyertai aktiviti yang disediakan oleh pelajar pasca siswazah. Terdapat poster budaya negara Nigeria, kuiz, membuat kanu menggunakan kertas kitar semula dan juga interaktif kelas tarian Nigeria.

Kumpulan itu berjaya melaksanakan objektifnya dalam mempromosikan budaya Nigeria. Kumpulan itu juga telah memenangi sebagai "Most Fun Booth".

Disediakan oleh :
Dr. Suriani Ismail