Selamat Datang ke Laman Portal
FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
Universiti Putra Malaysia
Sabtu - 25 Februari 2017
  • Instagram
  • facebook
  • twitter
Aktiviti

Larian Amal PUTRA-MAKNA RUN 2016

Bersempena dengan Karnival Sukan UPM 2016, warga UPM dijemput bersama-sama menyertai Larian Amal PUTRA-MAKNA RUN 2016 anjuran Laboratori Penyelidikan Kanser UPM-MAKNA, Institut Biosains dengan kerjasama Majlis Kanser Nasional (MAKNA) dan Majlis Alumni Malaysia Australia (MAAC).

Tarikh : 12hb Mac 2016

Masa : 6.45 pagi - 3.00 petang

Tempat : Stadium, Pusat Sukan UPM dan Canseleri UPM
 

PAMERAN & HEALTH SCREENING

PENDIDIKAN, PERKHIDMATAN DAN KANSER PENYELIDIKAN UPM

Kanser adalah salah satu punca utama kematian di seluruh dunia termasuk di Malaysia. rupanya adalah secara tiba-tiba menyentuh mana-mana bahagian badan. Cancer tidak mendiskriminasi antara umur, jantina, bangsa atau negara. Tidak banyak yang diketahui puncanya dan dalam banyak contoh ia adalah sukar untuk dirawat menyebabkan kesakitan yang teruk untuk pesakit dan berakhir dengan badan yang merosakkan.

UPM menumpukan banyak sumber dalam usaha untuk memahami dan mengawal penyakit ini. Hari ini kita membentangkan hasil kerja yang dijalankan di kalangan penyelidik serta perkhidmatan yang disediakan. Ia bertujuan sebagai acara pendidikan untuk orang awam.

Pendekatan dengan penyiasatan kanser dan sokongan adalah manifold:

(1) Pencegahan
Punca-punca kanser adalah multifactorial dengan implikasi daripada genetik kepada alam sekitar. Sinaran, karsinogen, jangkitan virus adalah sebahagian daripada sebab-sebab yang lebih dikenali kanser. Pada hakikatnya, ia tidak mungkin untuk mengenal pasti punca dalam setiap pesakit yang berjalan melalui pintu. Kerana rawatan mungkin tidak selalunya berjaya dan kesan sampingan yang melemahkan, banyak menyokong kepentingan PENCEGAHAN. Gaya hidup yang sihat adalah penyumbang utama kepada pencegahan kanser.

Menyertai acara PUTRA-MAKNA Run dan memanaskan badan dengan zumba. Kemudian, nikmati demonstrasi masakan yang sihat dan de-stress diri dengan perpindahan senaman baru daripada persembahan Baqua.

Kompleks Sukan, UPM: Tempat

Melawat pameran kami pada vaksin kanser, kempen anti-merokok dan belajar bagaimana sistem imun melindungi daripada kanser.

Tempat: Foyer, Canselori Putra, UPM

(2) Pemeriksaan Kesihatan untuk Pengesanan Awal
Kanser lambat dikesan lebih baik peluang pemulihan. Pemeriksaan kesihatan memerlukan anda mengambil langkah untuk mendapatkan diri anda diperiksa. Kedua-dua saringan kesihatan dan pemeriksaan kanser tertentu akan disediakan selepas larian. Luangkan masa dan mengambil langkah dengan kami.

Please download the pre-registration form for the health screening HERE.

Please download the health screening brochure HERE.


Kompleks Sukan, UPM: Tempat

(3) Sistem Sokongan
Kebanyakan individu diberi diagnosis kanser akan merasa buruk. Rawatan itu sendiri adalah satu pengalaman baru yang ditarik keluar dan penuh dengan cabaran. Pelbagai sistem sokongan sedang ditubuhkan untuk menyediakan penjagaan khusus dari memutuskan rawatan untuk berurusan dengan hasilnya.

Menghadiri sesi kaunseling dengan pakar-pakar kita sementara mereka membawa anda melalui laman web mereka atau mengambil sebuah buku UPM pengarang untuk orang yang dikasihi.

Tempat: Kompleks Sukan, UPM & Foyer, Canselori Putra, UPM

(4) Diagnosis / ramalan

Pernah tertanya-tanya bagaimana kanser didiagnosis atau diadakan? Apakah petanda tumor? Mengapa biopsi dilakukan?

Mengambil lawatan berpandu dengan kami dan melihat beberapa perkhidmatan yang ditawarkan oleh UPM. Belajar tentang penyelidikan yang dijalankan dalam bidang ini dan bagaimana anda boleh menyumbang.

Tempat: Foyer, Canselori Putra, UPM

(5) Therapeutics

Mencari ubat untuk kanser adalah impian setiap penyelidik. Rintangan dan kerumitan kanser dan keracunan berpengalaman dalam terapi konvensional semua telah meningkatkan usaha untuk mencari cara-cara untuk menindas dan membunuh pertumbuhannya. Walau bagaimanapun, membawa ubat untuk pasaran adalah satu perjalanan yang sukar, salah satu yang memerlukan daya tahan dan sokongan untuk penyelidik.

Lawati gerai kami dan kagum dengan pelbagai kaedah dan teknologi yang penyelidik UPM menggunakan bukan sahaja untuk mereka bentuk tetapi lepaskanlah agen terapeutik kepada badan. Dapatkan pengalaman peribadi dalam perjalanan dari penemuan ubat-ubatan untuk mencapai percubaan klinikal.

Tempat: Foyer, Canselori Putra, UPM

(6) Penjagaan Paliatif
Apabila semua rawatan yang ada tidak lagi berfungsi pada kanser, pesakit diletakkan di atas penjagaan paliatif. sistem sokongan adalah penting untuk pesakit dan ahli keluarga untuk berurusan dalam tempoh ini. Dalam kanser tertentu, ujian klinikal mungkin berusaha untuk merekrut pesakit dalam penjagaan paliatif untuk menguji ubat yang berpotensi.

Bercakap dengan kaunselor profesional dari pusat kami untuk CaRE dan belajar bagaimana sokongan berterusan yang diperuntukkan.

Tempat: Foyer, Canselori Putra, UPM

 

Larian Amal PUTRA-MAKNA RUN 2016
Kemaskini Terakhir : Wed, 17 Feb 2016 (m_riyas)

Polisi Privasi & Keselamatan | Penafian | Notis Hakcipta | Peta Laman | AJK Web |
Paparan terbaik menggunakan Internet Explorer, Safari, Firefox, Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768
@2013 Universiti Putra Malaysia
  • SIRIM-UKAS
  • Valid CSS!
Kemaskini Terakhir : 15 Feb 2017