Selamat Datang ke Laman Portal
FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
Universiti Putra Malaysia
Sabtu - 25 Februari 2017
  • Instagram
  • facebook
  • twitter
Pengenalan

KETUA JABATAN PSIKIATRI

NAMA: Dr. Zubaidah Jamil@Osman  
JAWATAN: Pensyarah  
BIDANG: Psikologi Klinikal  
EMEL: zumilfa@upm.edu.my  
TELEFON: 03-89472541  
Jabatan Psikiatri telah ditubuhkan pada tahun 2006, selepas pemisahan daripada Jabatan Perubatan atas perbezaan ketara di antara dua bidang tersebut. Semasa pemisahan, unit yang sebelum ini dikenali sebagai Unit Psikiatri telah dinaiktarafkan kepada Jabatan Psikiatri, dan berfungsi sebagai satu jabatan tersendiri. Sejak penubuhannya, Jabatan Psikiatri telah berkembang menjadi salah satu daripada jabatan akademik yang paling inovatif dan produktif di dalam negara.

Jabatan Psikiatri adalah ditumpukan untuk ke arah peningkatan kecemerlangan yang berteraskan tiga misi utama: pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan klinikal. Pertama, kami mempunyai komitmen yang tinggi untuk memastikan bahawa pegawai perubatan dan peramal kesihatan mental yang kami didiki adalah mahir dalam penjagaan pesakit yang berunsurkan humanistik. Pada tahun 2012, Ijazah Sarjana Perubatan dalam Psikiatri telah diperkenalkan. Matlamat program ini adalah untuk melahirkan pakar psikiatri yang berdaya saing dan mempunyai nilai-nilai etika yang tinggi dan kemahiran pemikiran kritikal untuk membuat keputusan dalam bidang kesihatan mental.

Kedua, selain daripada pengajaran, saintis dan penyelidik kami berdedikasi untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang masalah kesihatan mental dan mengkaji pencegahan dan intervensi program yang dapat meningkatkan kualiti hidup masyarakat. Hasil penglibatan aktif jabatan dan staf akademik dalam aktiviti penyelidikan dapat disaksi di atas penganugerahan Jabatan Psikiatri sebagai Jabatan Klinikal Terbaik bersama-sama dengan Profesor Madya Dr. Hamidin Awang dan Profesor Madya Dr. Normala Ibrahim sebagai penyelidik klinikal terbaik dalam satu penilaian penyelidikan yang telah dijalankan oleh Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan pada tahun 2012. Di peringkat kebangsaan, Dr. Firdaus Mukhtar telah memenangi anugerah National Fellowship untuk Wanita dan Sains L'Oréal 2012 atas pencapaian dan sumbangan beliau dalam penyelidikan.

Ketiga, Jabatan Psikiatri mempunyai pakar-pakar perundingan klinikal yang meliputi kesihatan mental daripada psikiatri kanak-kanak dan remaja ke warga tua. Sebagai satu kesinambungan perkhidmatan kesihatan mental yang lengkap, jabatan kami juga menawarkan khidmat rawatan kepada pesakit luar dan pesakit dalam di pelbagai peringkat umur dan diagnosis. Klinik-klinik utama bagi perkhidmatan kesihatan mental kami adalah Hospital Kuala Lumpur dan Porta Kabin Universiti Putra Malaysia, Hospital Kajang.

Kemaskini Terakhir : Sat, 29 Aug 2015 (roslan_y)


Pejabat Am
Aras 3, Blok C (Akademik)
Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang, Selangor
Telefon    03 8947 2541
Faksimili  

Polisi Privasi & Keselamatan | Penafian | Notis Hakcipta | Peta Laman | AJK Web |
Paparan terbaik menggunakan Internet Explorer, Safari, Firefox, Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768
@2013 Universiti Putra Malaysia
  • SIRIM-UKAS
  • Valid CSS!
Kemaskini Terakhir : 15 Feb 2017