Metodologi Penyelidikan Epidemiologi Klinikal (CERM) | FAKULTI PERUBATAN DAN SAINS KESIHATAN
» AKTIVITI » Metodologi Penyelidikan Epidemiologi Klinikal (CERM)

AKTIVITI

Tajuk Acara
Metodologi Penyelidikan Epidemiologi Klinikal (CERM)
Tarikh
15 Apr 2024 - 17 Apr 2024
Masa
08.00 - 05.00
Lokasi
Bilik Seminar Klinik Pakar Perubatan Keluarga, Hospital Sultan Abdul Aziz Shah, UPM
Ringkasan Acara
Pelajar dan Rakan Sekerja yang dihormati,
Jabatan Perubatan Keluarga, Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan sukacitanya menjemput anda untuk menyertai bengkel "Metodologi Penyelidikan Epidemiologi Klinikal (CERM)" . Bengkel ini akan menerangkan ciri-ciri penting dalam setiap langkah keseluruhan proses penyelidikan, yang membawa kepada penyelidikan klinikal yang direka dengan baik, meningkatkan keyakinan dan kemahiran dalam perancangan dan pengendalian penyelidikan klinikal berkualiti tinggi sehingga pelaporan. Selain itu, bengkel ini akan menerangkan dan menangani punca pembaziran penyelidikan, dan untuk meningkatkan pengetahuan tentang penilaian kritikal artikel jurnal oleh doktor dan profesional kesihatan.
Sijil akan diberikan apabila berjaya menamatkan kursus ini.
Tarikh: 15hb-17hb Mac, 2024.
Tempat bengkel: Bilik Seminar, Klinik Perubatan Keluarga, Hospital Sultan Abdul Aziz Shah, UPM
Masa: 8:30am ke 5pm
Markah CPD MMA sebanyak 20 markah akan diberikan.
BENGKEL INI UNTUK SIAPA?
• Pelajar pascasiswazah dalam bidang perubatan dan sains kesihatan yang ingin meningkatkan pengetahuan mereka dalam metodologi penyelidikan atau merancang untuk menjalankan penyelidikan klinikal buat kali pertama, atau berusaha untuk memulakan analisis statistik, dan menulis dengan berkesan.
• Pakar klinikal yang ingin memahami keseluruhan proses penyelidikan klinikal, ciri-ciri penyelidikan berkualiti tinggi atau menilai garis panduan amalan klinikal (CPG), ulasan sistematik (SR) dan artikel jurnal.
• Kakitangan akademik yang berusaha untuk mengukuhkan kapasiti dan peranan mereka dalam menghasilkan penyelidikan klinikal berkualiti tinggi, amalan pengendalian data yang baik, pelaporan yang menarik dan komprehensif.

APA MANFAAT YANG AKAN ANDA PEROLEHI?
• Pengetahuan dan kemahiran dalam metodologi penyelidikan klinikal dan membangunkan cadangan penyelidikan yang menarik selaras dengan prinsip epidemiologi klinikal.
• Temui amalan dan pendekatan terbaik dalam merancang dan menjalankan penyelidikan klinikal berkualiti tinggi daripada mendapatkan idea penyelidikan sehingga pelaporan.
• Pelajari penilaian kritikal garis panduan amalan klinikal, ulasan sistematik dan artikel jurnal.
• Konsep asas statistik dan analisis statistik.
• Bina keyakinan anda dalam pelaporan saintifik dan penulisan akademik.

Yuran bengkel:
Peserta daripada Sarjana Perubatan Keluarga, UPM -PERCUMA
Peserta dari UPM – RM200
Peserta dari luar UPM – RM 300
Penyertaan terhad kepada 30 peserta terawal.

Pendaftaran & Pembayaran (emelkan resit kepada Dr Navin Kumar di knavin@upm.edu.my selepas pembayaran)
sebelum 12hb April 2024 jam 5pm
di https://paygate.upm.edu.my/action.do?do=&bahasa=bi